κοκκινα φαναρια αρσενιου στιχοι
Αυτές τουλάχιστον τις διαθέσεις διαμαρτυρίας κατέγραψε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, επισημαίνοντας ότι είναι οι μεγαλύτερες από τις αρχές του 21ου αιώνα που παρατηρούνται στην Ρωσία.
παπαγαλος χορευει παντελιδη
μαριαννα τουμασατου πανος μιχαλοπουλος
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο ερώτημα «Εάν γίνουν τέτοιου είδους μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εσείς προσωπικά θα συμμετάσχετε σ’ αυτές ή όχι;», το 28% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Το ποσοστό αυτό ήταν πιο μεγάλο μόνο τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν η Ρωσία βίωνε οικονομική κρίση, καθώς τότε, το 33% των Ρώσων δήλωνε ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Οι διαθέσεις διαμαρτυρίας που σχετίζονται με πολιτικά αιτήματα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα είχαν πολιτικά αιτήματα, θα συμμετείχε το 23% των ερωτηθέντων. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα ποσοστό ρεκόρ που είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2009 ( από τότε είχε συμπεριληφθεί στις έρευνες του Levada-Centr το σχετικό ερώτημα για πολιτικές διεκδικήσεις)
Ωστόσο, το 37% των Ρώσων, που συνιστά ένα σημαντικό ποσοστό, είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, την οποία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο περί ορίων συνταξιοδότησης που κατατέθηκε στην ρωσική Δούμα και εξακολουθεί να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην ρωσική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο το 71% των ερωτηθέντων ζητά την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ μόνο το 5% θέλει να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.
Όπως επισημαίνει το Levada–Centr «Τον Ιούλιο του 2018, για πρώτη φορά από το 2009 – η πιθανότητα μαζικών διαμαρτυριών με οικονομικά αιτήματα στην Ρωσία υπερέβη το κατώφλι του 40% (τον Φεβρουάριο του 2009, το 39% των ερωτηθέντων, θεωρούσε πιθανό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες κατά της μείωσης του βιοτικού επιπέδου).
Σήμερα το 28% δηλώνει ότι είναι πιθανόν να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες και το ποσοστό αυτό είναι το μέγιστο ποσοστό στη «μετακριμαϊκή περίοδο» (σ. σ. Περίοδος μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014)
Η δημοσκόπηση του Levada–Centr πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 19-25 Ιουλίου σε 136 κατοικήσιμες περιοχές σε 52 περιφέρειες της Ρωσίας, σε δείγμα 1.600 ατόμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου