ολα τα θεματα επαναληπτικων πανελληνιων
παρανοια καλλιθεα
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, αυξημένη θα είναι η παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά ενόψει του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας αλλά και καθόλο το διάστημα της Σαρακοστής, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν κυρίως στα σημεία που παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για είδη διατροφής τα οποία καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής. Ήδη το υπουργείο Οικονομίας προχωρά στην αποστολή εγκυκλίων στις Περιφέρειες με σχετικές οδηγίες για τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας.
Τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής ενισχύει και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές.
Οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις.
Χρήσιμες συμβουλές για τους καταναλωτές
Κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών τους οδηγούν στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.
Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π. χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ. λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:
Κεφαλόποδα (π. χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Οι καταναλωτές τα βρίσκουν στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:
- Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
ηλεκτροβανες φυσικου αεριου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου